Loslaten in liefde


Loslaten in liefde

Afgelopen zomer kwam onze oudste dochter terug van een half jaar wonen en werken in het buitenland. Zij wilde graag de zomer bij ons door brengen en vandaaruit kijken wat haar vervolgstappen zouden zijn. Heerlijk om haar bij ons in huis te hebben. Wel even wennen aan de rollen. Natuurlijk blijft zij ons kind ook al heeft ze allang een volwassen leeftijd bereikt. Ook zij voelt dat zij weer kind is bij ons in huis en tegelijkertijd volwassene.

 

Af en toe was het even stoeien met elkaar. Moest ze nou wel of niet laten weten wanneer ze thuis kwam, ergens heen ging, wel of niet meeat. Het waren leuke gesprekken en we ontdekten een modus van huisregels die makkelijk en noodzakelijk zijn omdat we met meerderen in een huis wonen en de afstand die we wilden geven aan een volwassene met een eigen leven/beslissingen.

De onvoorwaardelijke rol van ons als vader en moeder die kennen we al heel wat jaren. Maar de inhoud van deze rol wijzigt. Onze dochter liet ons mooi ervaren wanneer zij nog behoefte had aan ons als ouder, als luisteraars, als meedenkers. Wij werden uitgenodigd om haar haar eigen pad weer op te laten pakken. Onze oplossingen die vooraan in onze mond lagen floepten er toch soms uit en dat legde meteen weer druk op haar. Een proces waarin zij vanuit haar eigen kracht en kwaliteiten mocht voelen wat haar vervolg stappen zijn. Wij mochten ervaren dat onze rol als ouders weer een andere inhoud krijgt.

Een verrijking.

 

Een gedicht van mij als moeder voor mijn kinderen:

 

Liefde

 

Liefde voor je kind

Verbonden door de navelstreng

Loslaten wordt makkelijk gezegd

Vertrouwen is passender voor mij

In vertrouwen laten gaan

Dat is voor mij als moeder de opdracht

Ieder zijn of haar eigen weg

Meegegeven wat kon

Nu naar de achtergrond

Vol vertrouwen er zijn

 

— Conny, zomer 2017 —

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen als moeder. Tijdens Me-Time voor Mama’s delen we verhalen en krijgen we inzicht in verschillende thema’s omtrent opvoeding en ouderschap. Bekijk hier de thema’s per datum, de koffie/thee staat klaar.