Tijger-Tijgers

Tijger-Tijger is het waar? door Anke Muller (16 jaar)


Hoe gedachten je zelfvertrouwen kunnen beïnvloeden!

Het leek niet waar maar toen Anke (16 jaar) ermee aan de slag ging, begon zij te ervaren hoe gedachten je gedrag, je plezier en het denken over jezelf bepalen. Het boek “Tijger-Tijger is het waar”, was een enorme eye-opener voor haar. Het zette haar aan tot positieve actie en om het een plek te geven maakte zij een prachtig beeldje van een tijger!

Super dat Anke haar verhaal wil delen, dank je wel!

Tijger-Tijger is het waar? door Anke Muller

Altijd denk ik na over wat anderen van me denken, bijna nooit positief, maar negatief. Het waren altijd gedachtes die ik zelf verzon. Maakte me het gelukkig? Nee, het maakte me altijd verdrietig, maar wat kon ik eraan doen? Het zat in m’n hoofd, ik kon er niks aan doen. Als jij denkt dat iemand negatief over je denkt, dan ga je dit ook uiten, soms wel zonder dat je het doorhebt. Want als jij steeds maar denkt dat iemand jou niet mag, ga je dat zelf uiteindelijk geloven. Maar klopt dat dan wel? Weet je zeker dat iemand zo over je denkt, of vul je dat in?

Met Conny had ik vaak gesprekken, steeds vulde ik dingen voor mensen in. Hoe ze over me dachten, of ze me mochten en ga zo maar door. Bij een afspraak las ze het boek ‘ Tijger-Tijger is het waar?’ voor. Het is eigenlijk een kinderboek, maar het is een boek voor jong en oud. In dat boek gaat het over een tijger met problemen. In dat boek kwamen vier vragen van pas, namelijk; Is de gedachte die je hebt waar? Kun je absoluut weten dat ze waar zijn? Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? Wie zou je zijn zonder die gedachte? En dan heb je nog de omkering; Keer de gedachte om, zoek tenminste drie specifieke voorbeelden in je leven waar de omkering waar is, of zelfs meer waar dan de gedachte.

Tijger-Tijger
Doordat Conny dit boek voorlas, liet ze zien dat bijna altijd de negatieve gedachtes die je hebt niet waar zijn. Als je een gedachte hebt die je gelooft, wat doet dat dan met je? Mij maakte het vaak onzeker en verdrietig, terwijl vaak die gedachtes helemaal niet kloppen. En hoe voelt het als je die gedachte niet denkt? Dan maakt je het een stuk gelukkiger.

Na dat gesprek met Conny, ben ik daar nog heel goed over gaan nadenken. Ik heb het met mijn moeder over gehad, waarna ik zelfs het boek heb gekocht, omdat ik ervan overtuigd was dat het me zou helpen. En steeds als ik een nare gedachte heb, denk ik daar weer aan. Alle vragen razen dan door mijn hoofd, wat me helpt en waardoor ik een gedachte heel anders zie.

Op school was ik nooit echt mezelf, qua uiterlijk vooral niet. Sinds ik heb geleerd van Conny dat gedachtes vaak niet kloppen, ben ik me er steeds minder van gaan aantrekken wat anderen van me vinden. Want als ik blij ben met mezelf, dan is dat toch het allerbelangrijkste? Ik ben mijn haar gaan doen, zoals mijn eigen haar was. Wat ik daarvoor nooit accepteerde, omdat ik bang was voor wat anderen ervan zouden denken. Maar ik kreeg er hele positieve reacties op. Ik heb er ook negatieve reacties op gehad, maar ik vond het zelf mooi en die paar mensen die er negatief over waren heb ik genegeerd.

Het boek ‘Tijger-Tijger is het waar?’ heeft mij echt geholpen om mijn negatieve gedachtes te veranderen in positieve gedachtes. Hierdoor kom ik ook zekerder over en is mijn onzekerheid minder geworden. Soms lukt het me nog niet helemaal, maar ik werk eraan en blijf eraan werken.

Anke Muller, 16 jaar.