Tussenin en heen en weer

Tussenin en heen en weer


Mijn ouders zijn gescheiden is een zin die ik regelmatig hoor. Voor scheiden is geen recept, er zijn boeken over geschreven, tips op internet te vinden en genoeg ervaringsdeskundigen maar net als bij opvoeden, het gaat om de uitvoering en je zult het zelf mogen doen!

Ouders die besluiten te gaan scheiden pakken dit op vanuit hun eigen mens zijn en mogen hiermee aan de slag. Voor ieder mens een eigen weg met daarin het hele scala van verdriet, boosheid opluchting, onmacht, wraak, schuld en verlating, nieuwe start etc. Bij mij aan tafel is het zo makkelijk gezegd, neem afscheid van elkaar als partners maar blijf ouders van jullie kinderen. Vaak is er nog ‘vertroebeling’ tussen de partners, ieder heeft hierin zijn eigen stuk te nemen en de verwerking loopt nooit gelijk bij beide ouders!

Ik kan niet spreken uit eigen ervaring, wel ontmoet ik ouders en kinderen die met echtscheiding te maken hebben. Ieder op zijn of haar eigen manier.

“Een ding is hetzelfde, afscheid en gemis”

Het vorm geven aan de nieuwe situatie, de opvoeding die eerder gezamenlijk werd opgepakt wordt nu door persoonlijkheden uitvergroot. Kinderen hebben hiermee te dealen. Soms staan ze er tussenin en worden heen en weer gebracht. Twee gescheiden werelden, letterlijk en figuurlijk. Als ze naar papa gaan trekken ze het ‘papa’ jasje aan en gedragen zich zoals het daar ‘verwacht’ wordt en andersom bij mama hebben ze het ‘mama’ jasje aan en passen zich daar weer aan.

Veerkracht en aanpassingsvermogen

Ik heb ongelofelijk veel vertrouwen in de veerkracht en het aanpassingsvermogen van kinderen maar voel ook hun pijn, verdriet, opstandigheid en gemis. Er zijn heel veel therapeuten en coaches waar kinderen terecht kunnen en met veel liefde ontvang ook ik ze in mijn praktijk maar heel blij word ik van ouders die naar zichzelf kunnen en durven kijken, naar hun aandeel in de omgang met de andere ouder in het belang van de kinderen. Kinderen zijn geen voorwerpen die je heen en weer kunt schuiven als poppetjes in een spel. Zij zijn mensen die vanuit veiligheid en vertrouwen willen groeien en ontdekken. Kinderen hebben de wens, zich geliefd te weten, zich gehoord en gezien te voelen en zichzelf te kunnen zijn.